top of page

artister

Vinterspill på Lillehammer ønsker å presentere kammermusikk på et høyt, internasjonalt nivå. Festivalen i 2022 var bare en liten teaser i forhold til våre ambisjoner men vi kunne med glede presentere festivalens kunstneriske stamme - Opus13 - sammen med to av nordens fremste kammermusikere - Björn Nyman på klarinett og Peter Friis Johansson på klaver.

Björn Nyman

Bjorn_Nyman.jpeg

Björn Nyman er en av Nordens fremste klarinettister i sin generasjon, samt en etterspurt kammermusiker og solist. Han er soloklarinettist i Kringkastingsorkestret og i Det Norske Kammerorkester.

Nyman er prisvinner i to av de mest prestisjefulle internasjonale konkurransene for klarinettister: ARD-konkurransen i München 2003 og Carl Nielsen-konkurransen i Odense 2005. Björn Nyman har vært solist med bl.a. Kringkastingsorkestret, Odense Symfoniorkester, Bayerische Rundfunk, Bergen Filharmoniske Orkester, München Kammerorkester og Stavanger Symfoniorkester. Han er en aktiv kammermusiker og har spilt på mange av de ledende festivalene i Norden. 

Nyman har studert med Hans Christian Bræin og Leif Arne Pedersen ved Norges musikkhøgskole samt med Yehuda Gilad ved University of Southern California i Los Angeles. I 2016 utga han sin første solo-cd på LAWO. Sammen med Kringkastingsorkestret fremfører han verk av Debussy, Crusell og Jan Erik Mikalsens Klarinettkonsert, som er tillegnet Nyman.

Nyman er professor på Norges musikkhøgskole

Opus13

Opus13 er en av Skandinavias mest lovende, fremadstormende unge strykekvartetter. Kvartetten ble dannet i 2014 ved Barratt Due musikkinstitutt og består av Sonoko Miriam Welde, Edvard Erdal, Michael Andreas Grolid og Daniel Thorell. I tillegg til konsertopptredener i Frankrike, Sverige og Danmark, har de spilt på en rekke norske festivaler, blant annet Festspillene i Bergen, Rosendal Kammermusikkfestival, Mustonen på 123 i Oslo og Risør Kammermusikkfest.

 

Opus13 har samarbeidet med internasjonale toppmusikere som Alisa Weilerstein, Tabea Zimmermann, Jonathan Biss, Marianna Shirinyan og Konstantin Heidrich. De får undervisning av Berit Cardas og Bjørg Lewis fra Vertavokvartetten og har dratt nytte av mesterklasser med mange av verdens ledende kammermusikere, bl.a. medlemmer av Quatuor Ébène, Artemis Quartett, Oslo Strykekvartett og Quatuor Mosaïques.

 

De første årene mottok de uvurderlig støtte og konserterfaring fra Oslo Quartet Series sitt talentutviklingsprogram og Crescendos mentorprogram.

 

I januar 2022 debuterer de på Oslo Quartet Series med et spennende program med verk av Haydn, Brahms og Adès.

 

Opus13_Mot_murvegg_1.jpeg

peter friis johansson

Peter Friis Johansson er en av skandinavias mest etterspurte pianister. Han har opptrådt på flere av verdens mest prestisjefyllte scener og vunnet konkurranser på øverste internasjonale nivå. Hans store gjennombrudd kom med seieren i "Alaska International Piano-e-Competition 2014".

Fra 2015 har Peter turnert hele verden med fremførelse av Franz Schuberts elleve pianosonater og i 2022 slippes den første av fem plater med komplett innspilling av sonatene.

Peter er også en lidenskapelig kammermusiker og han er kunstnerisk leder for Sveriges største kammermusikkfestival - Järna Festival Academy.

Peter underviser ved Musikkhøyskolen i Västerås og han gir regelmessig mesterklasser ved andre høyskoler.

F

PeterFriisJohansson.jpg
bottom of page