top of page

artister

Vinterspill på Lillehammer videreutvikler sine ambisjoner om å presentere kammermusikk på et høyt, internasjonalt nivå. Festivalen i 2023 utvides med en ekstra konsertdag i forhold til 2022-utgaven. Våre tre gjesteartister er nå presentert på vår Facebook-side. Vi gleder oss til fire flotte konserter der vi får høre dem både på egen hånd og sammen med Opus13.

berit cardas

Berit Cardas er en av Norges mest etterspurte kammermusikere. Sammen med sin søster Bjørg Lewis, startet hun Vertavo strykekvartett i 1984 og har holdt mer enn 2500 konserter sammen med dem. De har vunnet en rekke internasjonale priser og har gitt ut mange kritikerroste plateinnspillinger.

Ved siden av en innholdsrik karriere som kvartettmusiker har Berit også vært leder for Det Norske Kammerorkester og hatt solistoppdrag med flere av de nordiske symfoniorkestrene.

I tillegg til en svært aktiv tilværelse som utøver brenner Berit for rollen som pedagog. Hun har ledet flere spektakulære prosjekt hvor barn og unge har fått oppleve gleden ved å framføre klassisk musikk.

"Berit har en rå kraft og følsomhet i sitt spill som går rett til hjertet. Vi er heldige som får oppleve henne både som fiolinist og bratsjist når hun gjester Vinterspill i februar."

- Sonoko Miriam Welde

BeritCardas.jpg

Foto: Rune Kongsro

eric lu

EricLu.jpg

Eric Lu er en amerikansk klassisk pianist. I 2018 vant han, i en alder av 20 år, gullmedaljen ved Leeds International Piano Competition, og ble av The Guardian hyllet som pianist med "det magiske preget av ... Murray Perahia og Radu Lupu".

Eric Lu spiller in plater for Warner Classics under en eksklusiv kontrakt, og han har opptrådt med mange av verdens største orkestre som Chicago Symphony Orchestra, BBC Philharmonic, Royal Liverpool Philharmonic, Seattle Symphony, og Oslo-filharmonien.

Bare et par uker før Eric kommer til Vinterspill på Lillehammer debuterer han med London Symphony Orchestra.

"Jeg hadde gleden av å spille sammen med Eric Lu i fjor, og tenkte med en gang at han måtte komme til Vinterspill på Lillehammer. Han er en av de mest fantastiske musikerne jeg har møtt, med en evne til å trollbinde enhver tilhører. Jeg gleder meg til å presentere ham for Lillehammerpublikummet!"

- Edvard Erdal

bjørg lewis

Bjørg Lewis er en av Norges mest ettertraktede og beundrede cellister. Etter å ha hørt henne spille, inviterte Rostropovich henne til å være hans student og kommenterte at «Norge trenger ikke frykte for sin musikalske fremtid etter å ha hørt en cellist som Bjørg».

Bjørg har samarbeidet med musikere som Leif Ove Andsnes, Jean-Yves Thibaudet, Elisabeth Batiashvili, Truls Mørk, Steven Isserlis, Håkan Hardenberger, Michael Collins og The Lindsays (Lindsay String Quartet). Hun har vært solist med Oslo-Filharmonien med Mariss Jansons som dirigent, og opptrådt med orkestre over hele Norge, Sverige, Finland og Baltikum.

"Bjørg är en av mina stora kammarmusik-förebilder. Hennes otroliga närvaro och musikaliska vilja är något alldeles unikt att uppleva, så jag ser mycket fram emot att få höra och spela med henne under Vinterspill på Lillehammer."

- Daniel Thorell

BjørgLewis3.jpg

Opus13

Opus13_Mot_murvegg_1.jpeg

Opus13 er en av Skandinavias mest lovende, fremadstormende unge strykekvartetter. Kvartetten ble dannet i 2014 ved Barratt Due musikkinstitutt og består av Sonoko Miriam Welde, Edvard Erdal, Michael Andreas Grolid og Daniel Thorell. I tillegg til konsertopptredener i Frankrike, Sverige og Danmark, har de spilt på en rekke norske festivaler, blant annet Festspillene i Bergen, Rosendal Kammermusikkfestival, Mustonen på 123 i Oslo og Risør Kammermusikkfest. I desember 2022 er de invitert til International Chamber Music Festival i Utrecht hvor de bl.a. skal spille sammen med Janine Jansen.

 

Opus13 har samarbeidet med internasjonale toppmusikere som Alisa Weilerstein, Tabea Zimmermann, Jonathan Biss, Marianna Shirinyan og Konstantin Heidrich. De får undervisning av Berit Cardas og Bjørg Lewis fra Vertavokvartetten og har dratt nytte av mesterklasser med mange av verdens ledende kammermusikere, bl.a. medlemmer av Quatuor Ébène, Artemis Quartett, Oslo Strykekvartett og Quatuor Mosaïques.

 

De første årene mottok de uvurderlig støtte og konserterfaring fra Oslo Quartet Series sitt talentutviklingsprogram og Crescendos mentorprogram.

 

I august 2022 ble Opus13 plukket ut som en av ni deltakere i Banff International String Quartet Competition. De endte opp med en strålende 2. plass.

I januar ble Opus13 tildelt Equinors Klassisk Musikkstipend for 2022.

bottom of page