top of page

artister

Vinterspill på Lillehammer videreutvikler sine ambisjoner om å presentere kammermusikk på et høyt, internasjonalt nivå. Festivalen i 2024 videreføres med tre konsertdager og vi har gleden av å ønske tre nye gjester velkommen. Denne gangen har vi med oss en oboist, en sanger og en pianist som vi får høre i samspill med hverandre og Opus13.

João miguel silva

JoaoSilva.jpg

jakob högström

João Miguel Moreira da Silva fra Portugal begynte å spille obo da han var 9 år gammel. Musikken var alltid til stede i familien takket være faren og søsteren som begge er klarinettister. João studerte med Oscar Viana og Luis Marques ved musikkonservatoriet i Lisboa og tok senere en bachelor i Köln ved Universitetet for musikk og dans med Christian Wetzel.
Etter perioden i Tyskland flyttet han til Sveits hvor han studerte ett år i Lausanne på Haute École de Musique de Lausanne med Jean-Louis Capezzali.

 

João har vunnet konkurranser i Portugal, Italia og Polen noe som har gitt ham sjansen til å være solist med orkestre som, Orquestra Gulbenkian, Hong Kong Sinfonietta, Orquestra Sinfonieta de Braga, Chieri Sinfonietta, Zabrze Philharmonic Orchestra, Orquestra Clássica da Madeira, Orquestra Clássica do Sul, Neues Rheinisches Kammerorchester og Juilliard Chamber Orchestra.

João har vikariert som solooboist ved en rekke europeiske orkester i tillegg til Operaorkesteret, KORK og Bergen Filharmoniske Orkester. I dag er João alternerende solooboist i Oslo Filharmoniske Orkester. Han samarbeider i tillegg ofte med det Norske Kammerorkester.

Han deltar ofte på kammermusikkfestivaler, blant andre Bell'Arte Frankfurt RheinMain, Sota Hyderabad (India), FIMPV og FIMM (begge i Portugal) og Zeppelin (i Frankrike).
João spiller på en Marigaux M2

jakobhogstrom.jpg
Foto:  Annika Falkuggla

Jakob Högström, baryton, ble født i Västerås i 1974. Han studerte sang ved Royal Academy of Music i London samt ved Operahögskolan i Stockholm. Etter debuten som Papageno på Drottningholms Slottsteater i 2002 under ledelse av Arnold Östman, har han etablert seg som opera- og romansesanger.

 

Jakob har i de senere år medvirket ved en rekke urpremierer, blant annet Bo Holtens Schlagt sie tot! (Malmö Opera 2019), en av hovedrollene i Philip Glass opera Circus Days and Nights (Malmö Opera 2021) og rollen som Jesus i Sven-David Sandströms opera Livets Bok (Norrköpings Konserthus 2022). Blant de klassiske operarollene kan det nevnes både tittelrollen og Grev Almaviva i Figaros Bryllup, Marcello i La bohème og Dandini i Rossinis Askepott ved Malmö Opera, og Narbanor i Zoroastre av Rameau ved Opera Comique i Paris.

 

Jakob er en hyppig benyttet barytonsolist i radio og TV, og med gjesteengasjementer både i Sverige og i utlandet. I 2021 var han gjest på Oxford Lieder Festival med program av Wilhelm Stenhammar og i 2023 på SVT kunne du høre Jakob som Kristus i Matteus-passionen av Bach i Engelbrekt-kirken og barytonpartiet i Kullervo av Sibelius ved Teatro Mayor i Bogota, Colombia.

david huang

David Huangs katapultkarriere var et faktum da han ble tildelt førsteprisen i Sveriges største konkurranse for klassisk musikk, Solistprisen 2014. Han ble raskt utnevnt til Sveriges Radios P2 Artist in Residence og er siden blitt en av Sveriges mest ettertraktede og allsidige artister.

Karrierehøydepunkter inkluderer Shostakovich første pianokonsert med Göteborg Symfoniorkester under ledelse av Manfred Honeck, Stenhammars andre klaverkonsert samt Victoria Borisova-Ollas dobbeltkonsert «Die Wunderbare Leiden» med Sveriges Radios Symfoniorkester, samt hans kritikerroste debut med Kungliga Filharmonien i Stockholm der han fremførte Mozarts klaverkonsert nr. 21 sammen med Michael Balke.

David Huang er en lidenskapelig kammermusiker og turnerer jevnlig som duo med den norske cellisten Amalie Stalheim samt pianotrio, forsterket med den norske fiolinisten Guro Kleven Hagen. De siste årene har han også hatt et nært samarbeid med den virtuose klarinettisten Magnus Holmander.

davidhuang.png

Opus13

Opus13 pressbilder_006_high res.jpg
Foto:  Elvira Glänte

Opus13 er en av Skandinavias mest lovende, fremadstormende unge strykekvartetter. Kvartetten ble dannet i 2014 ved Barratt Due musikkinstitutt og består av Sonoko Miriam Welde, Edvard Erdal, Albin Uusijärvi og Daniel Thorell. I tillegg til konsertopptredener i Frankrike, Sverige og Danmark, har de spilt på en rekke norske festivaler, blant annet Festspillene i Bergen, Rosendal Kammermusikkfestival, Mustonen på 123 i Oslo og Risør Kammermusikkfest. I desember 2022 var de gjester under International Chamber Music Festival i Utrecht hvor de bl.a. spilte sammen med Janine Jansen.

 

Opus13 har samarbeidet med internasjonale toppmusikere som Alisa Weilerstein, Tabea Zimmermann, Jonathan Biss, Marianna Shirinyan og Konstantin Heidrich. De får undervisning av Berit Cardas og Bjørg Lewis fra Vertavokvartetten og har dratt nytte av mesterklasser med mange av verdens ledende kammermusikere, bl.a. medlemmer av Quatuor Ébène, Artemis Quartett, Oslo Strykekvartett og Quatuor Mosaïques.

 

De første årene mottok de uvurderlig støtte og konserterfaring fra Oslo Quartet Series sitt talentutviklingsprogram og Crescendos mentorprogram.

 

I august 2022 ble Opus13 plukket ut som en av ni deltakere i Banff International String Quartet Competition. De endte opp med en strålende 2. plass.

I januar 2023 ble Opus13 tildelt Equinors Klassisk Musikkstipend for 2022.

bottom of page